Poprzedni tekst poświęcony był węglowodanom, ich rodzajom i wpływie na stan zdrowia. W nawiązaniu do poprzedniego artykułu dziś zaprezentuję Wam tabelę produktów z podziałem na produkty z wysokim, niskim i średnim indeksem glikemicznym. Nie można powiedzieć, że należy unikać produktów z wysokim indeksem glikemicznym, całemu społeczeństwu. Tak, sprzyjają one wzrostowi poziomu poposiłkowej glikemii, spożywane u osób nieaktywnych odkładane zostają w postaci trójglicerydów z wszelkimi tego następstwami, stosowane w nadmiarze sprzyjają wielu chorobom oraz otyłości. Zdecydowanie przeciwwskazane u diabetyków oraz osób z zespołem metabolicznym itp. Zalecane natomiast u osób bardzo aktywnych, sportowców i ze zwiększonym zapotrzebowaniem energetycznym. Produkty o niskim IG natomiast powinny być podstawą każdej zdrowej diety, najczęściej bogatobłonnikowe, pełne mikroskładników i witamin, pomagają w utrzymaniu prawidłowej glikemii, lipidogramu, czy masy ciała, najczęściej są to również produkty wykazujące korzystny wpływ na naszą mikroflorę jelit i samopoczucie. Natomiast produkty o średnim IG jeśli nie jesteś osobą aktywną powinny być spożywane z umiarem, okazjonalnie dla zachowania maksymalnie różnorodnej diety. Jeśli natomiast jesteś diabetykiem zdecydowanie tą grupę produktów też powinieneś ograniczyć.

Oczywiście są to przykładowe produkty. W razie potrzeby ze względów zdrowotnych najczęściej warto na co dzień korzystać z rozbudowanych tabel indeksu glikemicznego, rozszerzając pojęcie do ładunku glikemicznego. W przygotowanych specjalnie tabelach informacje te są znacznie bardziej szczegółowe, a stosowanie ich w praktyce przez pewien czas pomoże zautomatyzować sięganie po tego typu produkty bez konieczności posługiwania się tabelami w późniejszym czasie :)

Niski IG

Bakłażan, burak, cukinia, cebula, czosnek, cykoria, porzeczka, grzyby, kiszona kapusta, ogórek, kiełki, oliwki, orzechy i migdały, papryki, por, seler, szparagi, warzywa zielonolistne, soja, owoce jagodowe, sok z cytryny, gorzka czekolada, pestki dyni, wiśnie, soczewica,ciecierzyca, morele świeże, owoce cytrusowe, pomidory, amarantus, twaróg odtłuszczony, fasola, brzoskwinie, nektarynki, ryż dziki, śliwki, nasiona, pieczywo chrupkie razowe

Średni IG

Pieczywo świeże i makarony razowe, figi suszone, morele i śliwki suszone, ananas, kokos, płatki śniadaniowe pełnoziarniste i owsiane, winogrona, żurawina, kiwi, kasza pęczak, kuskus, ketchup, musztarda

Wysoki IG

Banany, melon, kasza manna, majonez, miód, kakao słodzone, ryż jaśminowy, owsianka gotowana, buraki gotowane, kukurydza, chleb pełnoziarnisty, musli, rodzynki, bagietka, biszkopt, bułki pszenne, chipsy, cukier, daktyle, kasza jęczmienna, wyroby z białej mąki, ziemniaki gotowane, bób gotowany, marchew gotowana, piwo