Jakie są korzyści z spożywania warzyw i owoców sezonowych?

  • Dostarczają organizmowi tego co w danym momencie w określonym klimacie jest dla organizmu najpotrzebniejsze
  • Sezonowe często idzie w parze z lokalne, bez dodatków zabezpieczających przed długim transportem i konserwujących je na ten czas - Ze względu na minimalny czas ich transportu, zrywane są, gdy maksymalnie dojrzeją i są optymalnie już wyposażone w substancje czynne biologicznie.
  • Również ze względu na minimalny czas transportu ulegają zdecydowanie mniejszym stratom witamin i minerałów.
  • Owocowe i warzywa są źródłem niezbędnych dla organizmu witamin i składników mineralnych
  • Dostarczają substancji wspomagających procesy regeneracji w organizmie oraz przeciwdziałają procesom starzenia.
  • Dostarczają błonnika pokarmowego, który reguluje trawienie, obniża poziom cholesterolu oraz wspomaga odchudzanie dając na dłużej uczucie sytości
  • Dodatkowo, sezonowe warzywa i owoce są zdecydowanie tańsze od tych transportowanych z daleka oraz wymagających dodatkowych procesów konserwujących.