Zbliżają się kolejne święta, choć pogoda sprawia, że ciężko się połapać które, to jednak mamy marzec i przed nami rodzinne świętowanie Wielkanocy. Zapewne dla większości z nas wiązać się to będzie z biesiadowaniem przy najpyszniejszych przysmakach w gronie bliskich. A co z tymi, którzy po świętach nie chcą odczuwać skutków przejedzenia? Na ratunek kilka inspiracji, na pewno się przydadzą.

Pieczeń rzymska

  • 1 cebula (obrać, posiekać)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1-2 kromki chleba żytniego (namoczyć, dobrze odcisnąć)
  • 800g mięsa mielonego np. indycze
  • 2 jajka surowe
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • przyprawy (wg uznania)

Cebulę poddusić na oleju, dodać pozostałe składniki (oprócz jajek na twardo), wymieszać dobrze, można zmiksować lub lekko zblendować. Przełożyć połowę masy do foremki silikonowej lub innej wyłożonej papierem, ułóż obrane jajka na twardo i przykryj pozostałą masą, dokładnie dociśnij, piecz ok 60 minut w 180 stopniach.

Sernik chia z jagodami

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • łyżka miodu
  • 1-2 łyżki masła klarowanego roztopionego
  • Składniki wymieszać, wyłożyć do formy docisnąć, zapiec 15 minut w 180 stopniach, ostudzić
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 0,5 kg twarogu chudego
  • opakowanie mrożonych jagód + 1/2 szklanki wody
  • 1/2 opakowania żelatyny
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2 łyżki nasion chia

Jagody podlać wodą, dodać miód, zagotować, zarobić żelatyną wymieszaną z 3 łyżkami wrzątku, zostawić do przestygnięcia. Twaróg zmiksować z mleczkiem kokosowym, dodać ostudzoną galaretkę jagodową, wymieszać, dodać nasiona chia, wymieszać dobrze. Przelać na ostudzony spód i chłodzić kilka godzin w lodówce.

Jajka faszerowane pastą paprykową

  • Jajka ugotowane na twardo (ilość wg uznania)
  • 2 papryki czerwone (duże kawałki upiec 20 minut 200 stopni, ostudzić)
  • Szczypiorek, ulubione przyprawy
  • Kilka oliwek do dekoracji, kiełki rzodkiewki do dekoracji

Jajka przekroić na pół, wyjąć delikatnie żółtka, zmiksować z pieczona ostudzoną papryką, wymieszać z przyprawami i posiekanym szczypiorkiem, faszerować jajka, udekorować oliwkami i kiełkami.

Pamiętajcie, wszystko z rozsądkiem. Nie stosujcie w tym czasie restrykcyjnych diet, to tylko dwa dni i nie zmienią waszych nawyków ani wagi. Wystarczy zachować umiar, zamiast najadać a wręcz przejadać się wszystkim, skosztujcie po trochu każdego dania, a jeśli to ty przygotowujesz potrawy użyj zamienników, które w czasie większej ilości spożytego jedzenia pozwolą dostarczyć choć trochę mniej kalorii np.

majonez → jogurt, twaróg tłusty → twaróg chudy, mięso wieprzowe lub inne bardziej tłuste → mięso drobiowe, jajka z majonezem → jajka z warzywnymi pastami itp.

Smacznego i na zdrowie!