W poprzednich wydaniach zastanawialiśmy co można zrobić, aby nasze dzieci dostarczały do swojej diety zdrowsze produkty. W celu podpowiedzi dziś przedstawiam kilka przykładowych przepisów dla dzieci klas młodszych. 

Warzywa faszerowane twarożkiem z grzankami

  • twaróg chudy 50-100g
  • jogurt naturalny 1-2 łyżki
  • olej lniany 1-2 łyżeczki
  • orzechy włoskie posiekane/sezam
  • szczypiorek
  • 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego
  • kilka małych pomidorków /duża papryka / ogórek długi

Z twarogu, oleju i jogurtu zagnieć widelcem twarożek, dodaj szczypiorek i orzechy lub sezam, pomieszaj. Jeśli używasz pomidorków odetnij górę, wydrąż środek i nakładaj twarożek. Jeśli będzie to papryka, nafaszeruj oczyszczoną połówkę twarożkiem i pokrój na ćwiartki, natomiast jeśli wybór padł na ogórka, pokrój go na kawałki 4cm, obierz, postaw na jednej stronie i od góry środek wydrąż i również faszeruj. Pieczywo możesz podpiec w tosterze na grzanki i dołączyć do warzyw.

Szaszłyki owocowe

  • 3 rodzaje ulubionych owoców dziecka
  • 3 łyżki orzechów (włoskie, laskowe, migdały)

Owoce obierz i pokrój w większą kostkę, nakłuwaj kawałki na wykałaczkę tworząc barwne szaszłyki, obok dołącz miks orzechów.

Trochę owsianki na wynos inaczej

  • płatki owsiane błyskawiczne 3 łyżki
  • miód 1 łyżka
  • cynamon szczypta
  • wiórki kokosowe

Płatki zmiksować z miodem i cynamonem, mokrymi dłońmi ulepić kulki obtoczyć w wiórkach i schłodzić chwilę. Dodatkowo przygotować koktajl z poniższych składników (wszystko zmiksować)

  • mleko dowolne (może być roślinne) szklanka
  • 1/4 awokado
  • kakao łyżka
  • 1 mały banan

Wrapy z warzywami

  • duże liście sałaty lodowej kilka sztuk
  • cienkie plastry dobrej jakości wędliny ( najlepiej domowej) kilka sztuk
  • serek homogenizowany naturalny - 2 łyżki
  • ulubione warzywa (papryka, ogórek, rzodkiewka, szczypiorek, marchew)

Liście sałaty delikatnie posmarować serkiem, ułożyć plasterki szybki i ponownie cieniutko posmarować serkiem, ułożyć pokrojone ( w podłużne cienkie formy) warzywa i zawinąć w rulon (można owinąć w folię spożywcza i przechowywać kilka godzin w lodówce). Przed spakowaniem do szkoły pokroić na talarki o szerokości 2cm (można spiąć wykałaczką). Obok dołożyć pomidorki, rzodkiewki, oliwki.

To tylko przykładowe pomysły, których tak naprawdę jest nieskończona ilość a ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Większość z nich można przygotować w kilka minut i to wieczór wcześniej. Szukajcie inspiracji, próbujcie, włączcie w przygotowania dziecko, może okaże się, że to dla niego będzie przyjemność a nie obowiązek i chętniej będzie zjadał takie drugie śniadania kiedy przygotuje je sam. Pomysłowości, chęci i powodzenia!